Skip til hoved indholdet

Lysværker - Oplystigt

Til Kyndelmisse i år udvikles en kunstrute med 6 lysværker på og langs åen mellem Havnepladsen og Det Grønne Hus med fokus på klimaforandringerne. Tre af værkerne indgår i et nyt kunstnerisk format, OPLYSTIGT, hvor lokalt engagement kobles med samtidskunst, der skaber nye eksperimenter med lyset, bæredygtighed og fællesskabet som udgangspunkt.

Guidet tur blandt Kyndelmissens lysværker

Oplev en aften fyldt med lys, kunst og inspiration: I samarbejde med Visit Køges ambassadørkorps kan du tilmelde dig en gratis guidet tur på kyndelmissens unikke kunstrute langs åen hvor udendørs kunstværker og oplevelser lyser op i natten og skaber en fortryllende atmosfære.

På turen kan du lære mere om værkernes baggrund og kunstnernes visioner, og høre hvordan flere af værkerne er blevet sammenskabt med lokale fællesskaber i Køge.

Ruten følger åens gang mellem Havnepladsen og Det Grønne Hus og varer 30 minutter.

Adresse

2 ture starter ved Det Grønne Hus, Vestergade 3C

3 ture starter på Havnepladsen

Tidspunkt

18.00 og 19.00 med start fra Det Grønne Hus

18.30, 19.00 og 19.30 med start fra havnescenen på Havnepladsen

Målgruppe

Alle

Tilmelding

Gratis, men kræver tilmelding via Billetto.dk:

Billet til guidet tur kl. 18.00 og 19.00 med start fra Det Grønne Hus

Billet til guidet tur kl. 18.30, 19.00 og 19.30 med start fra havnescenen på Havnepladsen

Himmelbrand

Lysværket 'Himmelbrand' er en dramatisk visuel skildring af en global opvarmet atmosfære, der søger at belyse konsekvenserne af den globale opvarmning gennem en intensiv visuel oplevelse. Ved at bruge laserlys til at skabe en brændende, lysende himmel, skaber værket symbolsk en overophedet atmosfære, som vi i øjeblikket er vidner til som følge af klimaforandringer.

Værket er skabt af laseraktøren LaserPower.

Adresse

Torvet

Tidspunkt

17.45 - 'Himmelbrand' tændes i forbindelse med åbningen af Kyndelmissen

17.45 – 21.00 kan værket opleves

The Ice is Melting at the Pøules - Order and Chaos

Lysinstallationen skildrer klimakrisens udvikling fra 1850 til i dag gennem lys, farve og form. Fra præcise temperaturdata udvikler værket sig til en kaotisk, skulpturel struktur, der symboliserer kompleksiteten og udfordringerne i vores forståelse af klimaforandringerne – en stærk invitation til refleksion og handling.

Værket er skabt af kunstner Martin Ersted og kunstnergruppen Båll & Brand. Værket er næste kapitel i en serie af værker med titlen The Ice is Melting at the Pøules.

Adresse

Det Grønne Hus, Vestergade 3C - Baghaven

Tidspunkt

18.00 – 21.00

Hvad som går os i møde

Ifølge opdaterede tal for klimaindikatorerne vil oversvømmelse fra nedbør, fra havet og fra høj grundvandsstand være blandt de udfordringer der vil ske i Køge forårsaget af klimaforandringerne. Det mærkedes allerede i efteråret 2023 og vinteren 2024, hvor oversvømmelse fra stormflod omkring Køge Å, Køge Havn og Køge Marina havde store konsekvenser.

Med afsæt i forskellige klimascenarier, fænomenet klimaflygtninge og sidste års oversvømmelser omkring Køge Å består værket af festival-/flygtningetelte med lys flydende ned gennem Køge Å. Et frit kunstnerisk fortolket billede af, hvad som går os i møde.

Værket er skabt af "Køgedreng" og kunstner Hans Erik Madsen.

Adresse

Opleves fra Det Grønne Hus ned til broen i Torvebyen, Køge Bro, langs åen ved Fændediget og til sidst Den Hvide Bro.

Tidspunkt

18.00-18.30

19.40-20.15

OPLYSTIGT

3 nye værker kurateret af kurator Majken Overgaard med støtte fra Ny Carlsbergfondet:

Burn Out

Pakhuset Braunstein vækkes til live gennem kunstværket ‘Burn Out’ som tager udgangspunkt i ilden - den første teknologi, som menneskeheden tog kontrol over og som forandrede vores liv. I kunstværket projekterer kunstner Stine Deja video af ild på Pakhusets facade. Ilden omslutter bygningen og skaber en illusion af at bygningen brænder.

Værkets titel, der kan oversættes som ’udbrændt’, kan både forstås i forhold til vores kollektive udbrændthed i forhold til klimakrisen - for hvad stiller vi egentlig op? Fremtiden kan føles uoverskuelig, når ens verden oversvømmes og det eneste man kan gøre, er at komme papir til genbrug.

Stine Deja samarbejder med Billedskolen for at sætte fokus på klimaforandringer og hvordan vi sammen kan forholde os til dette. Ud af genbrugsmaterialer skabes lygter, flag og skilte, der udtrykker den kommende generations håb for fremtiden. På Kyndelmissen viser billedskoleeleverne deres produktioner frem i en procession (lysoptog) gennem byen, som alle kan deltage i. Billedskolens produktioner kan ses på Pakhuset resten af kyndelmisseaftenen og udstilles efterfølgende i Det Grønne Hus resten af februar. Produktionerne vil være et levende testamente af Køges klimahåb.

Stine Deja er en dansk kunstner med base i København, der arbejder med skulptur og installationskunst med en helt særlig følsomhed, humor og interesse for hvordan den teknologiske udvikling har påvirket os og måden vi lever på.

Adresse

Se det fra Havnepladsen

Tidspunkt

18.10 Køge Billedskoles lysoptog starter på Torvet og går ned til Havnepladsen. Billedskolens værker kan ses på Pakhuset efterfølgende på aftenen og udstilles i Det Grønne Hus resten af februar.

18.30 – 21.00 Værket kan ses fra Havnepladsen på Pakhuset Braunstein

Vandets Fællesskab - Kyndelmissens lysende kajakregatta

Kunstner Julian Juhlin har i samarbejde med de lokale kajakklubber og kor Vildensky skabt et nyt ritual til Kyndelmissen omkring den traditionelle kajakregatta, der sætter fokus på de besøgendes fælles vandring langs åen. Juhlins værk iscenesætter en poetisk sammenfletning af korets sang, kajakkernes flydende bevægelser fra havnemundingen og en stemningsfuld lyssætning.

Projektet udvikles i tæt dialog med både koret og kajakklubberne og understreger idéen om, at en lysfest ikke kun handler om de enkelte værker, men også om den fælles oplevelse undervejs mellem værkerne. Ritualet afspejler behovet for nye fælles symbolhandlinger i en tid med store samfundsmæssige og klimamæssige forandringer. Det fungerer som en overgang fra mørke mod lys og opfordrer til refleksion over, hvordan klimaforandringerne påvirker Køge gennem vandet.

Julian Juhlin er en dansk kunstner og scenograf, der skaber skulpturelle værker og iscenesættelser med en særlig fascination for tid og hverdagsobjekter. Han indkapsler udvalgte livsøjeblikke i sceniske tableauer, hvor poesi og melankoli mødes.

Adresse

Regattaen starter i inderhavnen ved Havnepladsen og sejler videre til Åbassinet, Den Hvide Bro, op langs åen ved Fændediget til Køge Bro og broen i Torvebyen forbi Det Grønne Hus og retur.

Koret Vildensky synger på broen over Køge Å ved Torvebyen kl. 19.00-19.30 - opleve seancen 'Lysets rejse'

Tidspunkt

18.30 Kajakkernes afgang gennem inderhavnen

18.40 Roturen går gennem Åbassinet og op ad Køge Å.

19.00 Kajakkerne passerer Torvebyen og Det Grønne Hus

19.00-19.30 Seancen 'Lysets rejse' sker på broen ved Torvebyen

19.30-19.45 Roturen går tilbage ned ad åen mod Åbassinet

19.45 Kajakkerne afslutter i inderhavnen

Vejrvarsling

Kyndelmisse er en gammel dansk fejring og tidligere helligdag, hvor man traditionelt spåede om vejret det kommende år: Hvis man for eksempel hørte lærkesang på kyndelmissedag, så betød det, at der var lunt vejr på vej. Med udgangspunkt i kyndelmissetraditionen for vejrvarsling udformer kunstner Honey Biba Beckerlee en serie lysskulpturer på området ved stien på Fændediget langs Køge Å, der er udsat for oversvømmelse ved stormflod.

Honey Biba Beckerlee tager udgangspunkt i beregninger for vandstanden i området i år 2050 og har lavet en serie skulpturer i den højde som beregningerne forudser. Skulpturerne er udformet som tidskapsler, hvor vejrvarsler, i form af data for fremtidens klima, er indkodet i deres design. Lysskulpturerne er skabt i samarbejde med Køge Naturskole og lokale børnehavebørn, der gennem et læringsforløb om affaldets påvirkning af vandet har indsamlet plast og andet affald i og langs åen. Med et bæredygtighedsprincip i centrum genanvendes det indsamlede affald som materiale til at skabe skulpturerne.

Honey Biba Beckerlee er en dansk kunstner, der arbejder konceptuelt med en materialeundersøgende tilgang, der søger at udfolde medier og materialers fortællinger. Beckerlee har de seneste år arbejdet med digital teknologi i en nymateriel undersøgelse af, hvordan teknologier og naturen skaber hinanden og os i den antropocæne tidsalder.

Adresse

Værket ses på det grønne areal langs stien ved Fændediget og Køge Å

Tidspunkt

18.00 – 21.00

Køge Kommune

Torvet 1

4600 Køge

Nyttige genveje